Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Seniorklub-300-året for Hans Egedes landing i Grønland.

Dato
Mandag d. 10. oktober 2022, Kl. 13:00 til kl. 15:30
Sted
Konfirmandhuset, Flodvej 73E, 2765 Smørum
Medvirkende
Thorkild Kjærgaard

I 2021 var det 300 år siden den nordnorske præst Hans Egede (1686-1758) med sin hustru Gertrud Rask og fire børn gik i land i Grønland for at udbrede kristendommen og geninddrage landet under den dansk-norske krone, som det havde ligget under siden middelalderen, men hvor den tætte forbindelse var bristet i slutningen af 1300-tallet. Med kristendommen, som hurtigt fik fodfæste i Grønland, sank den gamle tid og det gamle grønlandske samfund i jorden på samme måde som vikingetiden var sunket i jorden her i Danmark, da kristendommen trængte frem. Kristendommen betød en ny samfundsmoral: slægtsfejder og barnemord blev stoppet, og der blev givet bedre plads til kvinder og børn, ligesom den betød en ny kultur i tæt forbindelse med Danmark-Norge (fra 1814 Danmark alene), hvor skolegang, læsning, skrivning, sang og musik såvel som europæisk teknik og europæiske varer på godt og ondt spillede en afgørende rolle.

 Hans Egede ændrede ikke bare Grønlands skæbne, han ændrede også Danmarks skæbne. Det stod ikke skrevet ved Danmarks vugge, at vi skulle være en arktisk nation. Men da stormagterne i 1814 lagde eneansvaret for Grønland på Danmarks skuldre, blev vi tvunget til at være det. Det er den anden, tit oversete side af den dansk-grønlandske forbindelse.

Hans Egede har i den seneste tid været skydeskive for hidsig kritik og er blevet beskyldt for at have været en hensynsløs kolonialist og hvid imperialist, og den store Hans Egede-statue, som løfter sig op over horisonten i den grønlandske hovedstad Nuuk, er krævet fjernet. Er 300-årsdagen en festdag eller en sørgedag for Grønland og Danmark?   

Thorkild Kjærgaard er cand.mag. i historie og fransk. Dr.phil. 1991 (historie). 1989-98 museumsinspektør på Frederiksborgmuseet i Hillerød, derefter museumsdirektør på Sønderborg Slot. Fra 2002 til 2015 lektor og institutleder ved Ilisimatusarfik/Grønlands Universitet i Nuuk med ansvar for undervisning og forskning i Grønlands og Nordatlantens historie. Har skrevet flere bøger blandt andet om Grønland.